Velikonoční mazanec a beránek: snadné recepty

01.04.2021

Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.

Na Zelený čtvrtek, který byl dnem odpuštění, se podle tradice servírovaly velikonoční jidáše. Jedly se ke snídani a měly chránit člověka před zdravotními neduhy. Toto sladké pečivo má svým zavinutým tvarem připomínat provaz, na kterém se oběsil apoštol Jidáš poté, co zradil Ježíše. Můžete je ale připravit i jako malé houstičky polévané medem.

Na Velký pátek si můžete dát pauzu, protože v tento den byl půst. Zapovězeno bylo nejen maso, ale i velká část prací. Nemělo se péct, prát, zametat, ani pracovat na poli či na zahradě.

Na Bílou sobotu se pekl beránek z třeného těsta. Jako obřadní pokrm byl známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo ve stovkách variant nebo pokrm z jehněčího maso. Kromě něho se na Bílou sobotu pekl i nedělní velikonoční mazanec.

O Velikonoční neděli se snídal mazanec z kynutého těsta, podobnému tomu, z něhož se připravují jidáše. Proč mazanec? Hospodyňky s ním chodily v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli "svaté pomazání".

Na Velikonoční pondělí se na stole mají objevit boží milosti. Jde o křehký smažený pokrm, který se v některých krajích chystal i na Vánoce nebo o Masopustu. O Velikonocích však jen krásně uzavírají rozmanitost různých druhů sladkých chodů.

Jidáše

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 200 ml mléka, 50 g čerstvého droždí, 4 lžíce cukru moučka, 50 g másla, 20 g sušených rozinek, 1 lžíce sádla, med na potření

Postup: Mouku, droždí a sůl lehce promíchejte s pomocí kuchyňského robota. Přidejte cukr, měkké máslo, žloutky ze dvou vajec, mléko, rozinky a hněťte 10 minut, až se těsto krásně táhne. Pak jej nechte v teple stát alespoň hodinu. Nabyde na dvojnásobný objem, takže s tím počítejte a použijte dostatečně velkou mísu.

Vytvořte si bochánky, které se vám pohodlně vejdou do dlaně, a vyválejte z nich jednotlivé prameny, ze kterých upletete různé tvary jidášů. Nejjednodušší bude uzlíček nebo šnek, ale můžete si vymyslet i vlastní tvary.

Jidáše naskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechejte v pokojové teplotě odpočinout dvacet minut. Pak vložte plech do trouby předehřáté na 220°C, jidáše potřete pomocí mašlovačky na povrchu vodou a ještě nezapomeňte dát dovnitř trouby hrníček naplněný vodou, aby se při pečení jeho obsah odpařoval. Pečte zhruba deset minut, před podáváním potřete medem.

Velikonoční beránek s mandlemi

Ingredience: 200 g másla, 200 g cukru moučka, 3 vejce, 200 g polohrubé mouky, 50 g hrubé mouky, 75 g mletých mandlí, špetka soli, 1 citron, 100 ml mléka

Postup: Troubu předehřejte na 150 °C. Formu na beránka důkladně vytřete čtvrtinou másla a vysypejte hrubou moukou. Zbytek másla a polovinu cukru míchejte za pomoci robota tak dlouho, až vznikne pěna. Osolte, přidejte tři žloutky a opět důkladně rozmíchejte.

Pak smíchejte dobře rozemleté mandle s hrubou moukou (asi čtyři lžíce) a přidejte trochu citronové kůry (zhruba z půlky citronu). V jiné nádobě ručně šlehejte bílky a postupně do nich přidávejte zbytek cukru, až bude hmota tužší.

Potom si připravte máslo, utřete je se zbývající moukou, mandlemi a mlékem, nakonec vmíchejte sníh a vše uhněťte do vláčného těsta. Zbytkem másla dobře vymastěte formu na beránka, překlopte do ní těsto a zarovnejte jej. Potom vložte formu do trouby a pečte zhruba hodinu při teplotě 180°C. Až beránka po upečení vytáhnete z trouby, nechte jej pár minut stát. Okraje formy mírně vychladnou a pak jej lépe vyklepnete.

Mazanec podle našich babiček

Ingredience: 2 vejce, vlašské ořechy, rozinky, 40 g čerstvého droždí, 7 g vanilkový cukr, 150 g sádla, sůl, 350 ml mléka, 1 citron, 150 g cukr moučka, 750 g polohrubá mouka

Postup: Z mouky, cukru, soli a kvasnic založte kvásek. Nechte jej nabýt a pak přidejte dva žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry a přimíchejte veškerý vanilkový i moučkový cukr, rozpuštěné sádlo a zbytek mouky. Až je těsto vláčné, nechejte jej přikryté utěrkou hodinu až dvě v míse při pokojové teplotě, aby nakynulo. Pak do těsta zapracujte rozinky a vlašské ořechy. Hmotu pak rozdělte na dvě poloviny a vytvořte tak dva stejně velké bochníky mazance. Předehřejte si troubu na 180°C a pečte v ní mazance zhruba hodinu na plechu s pečicím papírem. Když během pečení povrch mazance potřete žloutkem, bude krásně lesklý.

Boží milosti

Ingredience: 200 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 2 vejce, 100 g zakysané smetany, 1 citron, 200 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru

Postup: Mouku promíchejte s máslem, vytvoříte tak těsto, které necháte půl hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Pak z těsta vytvořte půl centimetru vysokou placku a za pomoci vlnitého kolečka vykrojte zhruba deset centimetrů dlouhé tyčinky. Pak rozpalte olej na pánvi na 200°C a vkládejte do něj tyčinky. Milosti se při smažení nafouknou. Kdyby to nešlo samo, tak tomu pomozte přiklopením pokličky. Ihned po vyjmutí obalujte milosti v cukru - smíchejte vanilkový i moučkový dohromady.

Zdroj: https://prachaticky.denik.cz/gastronomie/recept-mazanec-beranek-velikonoce.html