
Je tu okurková sezona. Letos vede pikantní americká čalamáda!
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem. Stačí ještě přidat koření, kopr a kolečka mrkve a cibule. Jak kdo má rád. Může se přidat také kousek křenu nebo chilli paprička.
Druhá část naší sklizně míří také do sklenic, ale v podobě takzvané americké čalamády. Je pikantní a hodí se jako příloha k mnoha pokrmům nebo třeba jen na chleba s pomazánkou.
Recept je jednoduchý a najdete ho na internetu v několika podobných variacích.
Americká čalamáda
Budete potřebovat:
- 2,5 kg okurek,
- 6 cibulí,
- 3 lžíce soli,
- 6 dcl octa,
- 4 dcl cukru,
- po jedné čajové lžičce mletého pepře, kari, mletého chilli,
- jednu polévkovou lžíci nasekaného kopru.
Postup: Okurky důkladně omyjete a nastrouháte na jemné plátky. Cibuli nakrájíte na kolečka nebo půlkolečka a přidáte k okurkám do velké mísy. Posypete solí a vše spolu důkladně promícháte. Necháte dvě hodiny odstát, aby okurky pustily vodu. Poté dáte do kastrůlku ocet, cukr a koření, přivedete k varu a necháte zchladnout. Vymačkáte vodu z okurek a cibule a směs zalijete nálevem. Čalamádou naplníte čisté zavařovací skleničky a zavaříte 20 minut při 70°C.